'Bio Golden Raand' Delfzijl

Bouw van de BioEnergieCentrale (BEC)

'Bio Golden Raand' Delfzijl

Eind 2011 in een consortium gestart met de bouw van een BioEnergieCentrale (BEC) 'Bio Golden Raand' in Delfzijl voor opdrachtgever BioEnergieCentrale Delfzijl B.V. waarin Eneco Solar en Bio & Hydro zitten. In het consortium werkt Ballast Nedam samen met het Duitse Areva Renewables GmbH en het Finse Metso Power Oy.

De centrale heeft een vermogen van 49 megawatt en zal energie gaan produceren uit gerecycled afvalhoutsnippers. Houtgestookt De centrale BEC Delfzijl komt langs het zeehavenkanaal te staan en wordt in de zomer van 2013 in bedrijf genomen. Het vermogen van 49 megawatt levert capaciteit voor de elektriciteitsbehoefte van 120.000 huishoudens. In Nederland wordt momenteel circa 90 megawatt aan houtgestookte energie geleverd door vier centrales, die meestal gekoppeld zijn aan afvalverbrandingsinstallaties. Werkzaamheden: - Bouwen van houtgestookte centrale; - Bouwen van stoominstallatie; - Montagewerkzaamheden; - Uitrusting voor zuiveringsinstallatie; - Elektrotechnische installatiewerken; - Turbine-installatie; - Bouwen van warmte-krachtcentrale; - Stoomturbines; - Stoomboilers; - Bouwen van waterbehandelinginstallatie; - Zeefinstallaties; - Reparatie en onderhoud van installaties. Bovengenoemde werkzaamheden inclusief een controle ruimte en een (klein) laboratorium.

Maatvoering

DIBEC Maatvoering heeft voor dit project de totaal benodigde maatvoerings-activiteiten verzorgd en aangestuurd. Hierbij werd naast eigen mensen gebruik gemaakt van diverse lokale partijen die de benodigde mankracht konden aanleveren voor de maatvoerings-activiteiten. Zowel voor de betonmaatvoering als voor het grondverzet en wegenbouwkundige uitzetwerkzaamheden is het door de engineering opgesteld Uitvoerings Ontwerp naar buiten toe vertaald en indien nodig voor de registratie voor de keuringsplannen weer ingemeten.

Projectgegevens

Functiecategorie: Veiligheid, Energiemarkt, Veiligheidskundig advies
Activiteiten: Ontwikkeling

Milieu

Door de afdeling Milieu zijn diverse milieuhygiënische onderzoeken uitgevoerd, waaronder nulsituatie bodemonderzoek, partijkeuringen en monitoring van bemalingswater.

Materiaalkunde

De afdeling Materiaalkunde heeft diverse onderzoeken gedaan, variërend van verdichtingsonderzoeken op zand, fundering en asfalt. Daarnaast zijn er op het asfalt opleverkernen geboord en onderzocht.