N31 en Perseverantia Traverse Harlingen

Harlingen wordt weer één geheel

N31 en Perseverantia Traverse Harlingen

De nieuwe N31 wordt een autoweg met twee keer twee rijstroken en komt grotendeels verdiept te liggen in een traverse. In de huidige situatie zorgt de N31 met zijn circa 6 meter hoge zandlichaam voor een tweedeling van Harlingen. Met de verdiepte ligging van de nieuwe weg tussen het Van Harinxmakanaal en de Kimswerderweg verdwijnt die ‘visuele tweedeling’: je kijkt niet meer tegen de weg aan maar er overheen. Harlingen wordt weer één geheel. De weg kruist in de nieuwe situatie het Van Harinxmakanaal in de vorm van een aquaduct, wachttijden bij de Koningsbrug voor het autoverkeer zijn hiermee verleden tijd. De spoorlijn wordt ‘ongelijkvloers gekruist’, waarbij het spoor over de N31 heen loopt in een spoortrog. De weg wordt naar verwachting eind 2017 in gebruik genomen. Hierna kan de huidige N31 in zijn geheel worden ontmanteld. Doordat de huidige N31 verhoogd ligt en de nieuwe N31 verdiept, komt er een enorme hoeveelheid grond vrij. In totaal circa 700.000 m3 waarvan het merendeel schoon (AW grond) is en eigendom blijft van de opdrachtgever.

Ballast Nedam dient de schone grond alleen te ontgraven en af te voeren naar het gronddepot ten oosten van Harlingen. De licht verontreinigde grond (klasse Wonen en Industrie) en sterk verontreinigde grond vervalt aan Ballast Nedam. Naar verwachting dient er circa 40.000 m3 licht verontreinigde grond ontgraven te worden. Deze grond wordt zoveel mogelijk binnen het project hergebruikt. In totaal moet circa 10.000 m3 sterk verontreinigde grond gesaneerd en afgevoerd worden naar een erkende verwerkingslocatie.

Saneringslocaties N31

Het merendeel van de verontreinigde grond komt vrij bij de sanering van het Perseverantia terrein aan de Oude Trekweg. Het terrein Perseverantia is een van de meest verontreinigde gebieden van Fryslân. Tussen 1895 en 1901 destilleerde de teerfabriek Perseverantia (=volharding) uit koolteer producten zoals naftaline en carbolzuur. Echte milieuwetgeving was er toen nog niet. Dit heeft er voor gezorgd dat de grond, grondwater en (voormalige) waterbodem sterk verontreinigd is geraakt met hoofdzakelijk PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen). Omdat de vervuiling grotendeels in de aanwezige kleigrond opgesloten zit heeft de sanering van dit terrein geen prioriteit gehad. Daarnaast speelde al lang het idee bij de gemeente en provincie om de sanering van het terrein te combineren met de aanleg van de nieuwe verdiepte N31 die dwars door het Perseverantia terrein komt te lopen. Naast de sanering Perseverantia dienen er op het project N31 een vijftal verontreinigde spots gesaneerd te worden. Het betreffen enkele standaard spots in bermen langs de N31, maar ook twee spots die samen één grote spot vormen rondom het bestaande spoorviaduct. Deze spot is reeds deels aanvullend onderzocht en gesaneerd onder milieukundig toezicht van DIBEC. Martijn Hebinck en Dieuwer Wubs hebben hiervoor al de nodige uren langs het spoor doorgebracht. Het merendeel van de spot wordt gesaneerd tijdens de buitendienststellingen in 2016 en 2017. Over deze spots volgt in komende Specialisten wellicht meer.

Sanering Perseverantia

Voor de Bouwvak 2015 is Ballast Nedam Specialistisch Grondverzet met DIBEC gestart met voorbereidende saneringswerkzaamheden zoals sloop van de resterende verharding, bedrijfsvloeren/-fundatie en asbestonderzoek. De sloopwerkzaamheden vonden ook in de verontreinigde bodem plaats waardoor deze werkzaamheden alleen conform het saneringsplan (van de opdrachtgever) uitgevoerd mochten worden onder milieukundig toezicht. Het onverwacht aantreffen van asbestplaten tussen de verschillende vloerlagen en in puinverhardingen heeft bevestigd dat de voorbereidende werkzaamheden onder milieukundige toezicht uitgevoerd moeten worden. Roeland Visser heeft vanaf het begin de milieukundige begeleiding verzorgd namens DIBEC. Door verhoogde saneringscapaciteit om de planning te kunnen halen, krijgt Roeland momenteel assistentie van Dieuwer Wubs om de processturing en verificatie rond te krijgen. De maatvoering voor de sanering zoals het uitzetten van de saneringsspots, de perceelgrenzen en het inmeten van de saneringsputten wordt eveneens door DIBEC verzorgd. Marcel van der Wal is speciaal voor deze sanering medisch gekeurd en voert momenteel dagelijks metingen uit op het terrein.

De uitvoering is er op gericht dat er in week 39 gestart kan worden met de aanleg dwars over het terrein van een nieuw tracé voor K&L van derden. Na het in gebruik nemen van deze K&L over enkele weken kunnen de bestaande K&L op de saneringslocatie buiten gebruik worden genomen en kan de verontreinigde grond ter plaatse worden gesaneerd. Dit zal voor 2015 voorlopig de laatste fase van de sanering zijn. Begin 2016 dient vervolgens binnen de systeemgrens N31 de oprit van het naast gelegen autodemontage bedrijf gesaneerd te worden. De oprit is tot die tijd nog in eigendom en in gebruik van de autodemonteerder. Parallel onder de oprit licht een gedempte vaart. De vaart is gedempt met asbesthoudend puin en onder de demping bevindt zich een sterk met PAK verontreinigde sliblaag. Het slib is in het verleden verontreinigd geraakt door de activiteiten op het Perseverantia terrein en is niet keurig verwijderd voorafgaand aan de demping. In 2016 staat ons op het project N31 dus nog een behoorlijke saneringsklus te wachten. Maar voorlopig hebben we onze handen nog vol aan de sanering op het Perseverantia terrein zelf. Persverantia doet letterlijk en figuurlijk zijn naam eer aan.

Projectgegevens

Functiecategorie: Milieu, Veiligheid, Maatvoering, Milieutechnisch advies

 

Materiaalkunde

Voor het project Harlingen heeft Materiaalkunde in de tenderfase het voorontwerp uitgevoerd. Na gunning is er een definitief- en uitvoeringsontwerp gedaan van de diverse verhardingen. In de verdiepte bak is er in overleg met de opdrachtgever een alternatief bedacht voor de asfaltconstructie in verband met de waterafvoer. Ook is er een inspectie uitgevoerd naar de conditie van de bestaande verhardingen en markeringen. In de uitvoeringsfase zijn via de zusterbedrijven Ballast Nedam Infra Speciale Projecten (BNISP),  Ballast Nedam Specialistisch Grondverzet en Ballast Nedam Asfalt diverse onderzoeken en keuringen uitgevoerd op zand- en funderingsbanen en de (tijdelijke) asfaltverhardingen. Op asfaltverhardingen zijn daarnaast op diverse weggedeelten ook milieutechnische onderzoeken naar teerhoudendheid uitgevoerd. 

Maatvoering

DIBEC Maatvoering heeft voor dit project de totaal benodigde maatvoerings activiteiten verzorgd en aangestuurd. Hierbij werd naast eigen mensen gebruik gemaakt van diverse lokale partijen die de benodigde mankracht konden aanleveren voor de maatvoerings activiteiten. Zowel voor de betonmaatvoering als voor de grondverzet en wegenbouwkundige uitzetwerkzaamheden hebben we de door de engineering opgesteld Uitvoerings Ontwerp naar buiten toe vertaald en indien nodig voor de registratie voor de keurings plannen weer ingemeten. Naast het inschuiven van een spoorviaduct hebben we op dit werk ook het invaren van een Aquaduct qua monitoring na het positioneren ondersteunt met ons continu monitoringssysteem.

Ook voor de monitoring van de bestaande kunstwerken en objecten (woningen e.d.) tijden de uitvoering zijn door DIBEC Maatvoering op dit werk monitoringsmetingen verricht.

Trillingsmetingen

Naast deformatiemetingen heeft DIBEC Maatvoering op dit werk ook een 3-tal trillingsmeters ingezet, die conform de SBR-richtlijn voor trillingen tijdens bouw activiteiten, de situatie bewaakten.